28 Kasım 2016 Pazartesi

İşinizi başkaları görmese de iyi yapın!




   
 
Başarı

Merhaba, bugün sizlere Mümin Sekman'ın ''Başarmanın 10 altın kuralı'' nı paylaşıyorum.
İnsanlar ‘yapması gerektiği halde yapmadıkları’ ve ‘yapmaması gerektiği halde yaptıklarıyla’ hayatlarını şekillendirir. Başarı kuralları, yasalar gibi, anayasa, kanun ve yönetmeliklere ayrılır. Bazen bir kuralı ihlal etmek, çok sayıda doğruyu götürür.  Bugün, başarılı olmak için akılda tutulması gereken bazı kuralları anlatmak istiyorum. Ünlü bir yazar yaşamayı kalabalık önünde solo keman çalmaya benzetip şöyle demişti: “Keman çalmayı da, keman çalarken        öğreniyoruz.” Çoğu insan, başarıyı deneme-yanılma yoluyla öğrenir ama böyle yapmak zorunda değildir. Önce öğrenip, sonra deneyip, daha az yanılabiliriz! Birinci kural, başarı kelimesinde gizlidir. Baş+arı: yani, ‘baş’ olmak için ‘arı’ gibi çalışmak gerekir!
İşte kulağa küpe olması için 10 altın kural.
1- İşinizi başkaları görmese de iyi yapın!
Başkası görmediği zaman işinizi ne kadar iyi yapıyorsanız, gerçek değeriniz odur. STFA’yı kuran efsanevi müteahhitler Sezai Türkeş ve Fevzi Akkaya iş prensiplerini açıklarken, “Döktüğünüz beton toprağın altında kalsa bile güzel olmalı” diyor. Başkası övmese de, başkası görmese de işinizi en iyi şekilde yapmaya çalışın. İşinizi iyi yapma dereceniz, maaşınızın karşılığı değil, karakterinizin yansımasıdır. Zirvedekiler de bir zamanlar yolun başındaydılar ve onlar da ‘az maaşa’ çalışıyorlardı. Eğer ‘bu kadar ekmeğe bu kadar köfte’ deyip, maaşları kadar çalışsalardı hiçbir zaman yükselemezlerdi.
2- Hak eden değil hareket eden kazanır.
Dürüst ve iyi kalpli bir insan olmak başarı için gerekli olsa da tek başına yeterli değildir. İyi insan olmak kadar, etkin insan olmak da gerekiyor. İsmet Paşa’nın deyişiyle, “Namuslular da en az namussuzlar kadar” cesur ve atak olmak zorundadır. Birçok insan sırf iyi insan olduğu için başarılı olmayı hak ettiğini düşünür. Elde edemeyince de hayal kırıklığı içinde suçlamaya ve söylenmeye başlar.
3- Her alanda birşeyler bilin, bir alanda ise herşeyi bilin
Thomas Henry Huxley’in söylediği, Türkiye’de ise Sakıp Sabancı’nın  meşhur ettiği bir söz vardır. “Her alanda bir şeyler bilin, bir alanda ise her şeyi bilin.” Bu çok mantıklı bir bilgilenme yönetimi politikasıdır. Her alanda bir şeyler bilerek, genel kültürünüzü artırırsınız. Bir alanda her şeyi bilerek, mesleki bilgi sahibi olursunuz. İkisi bir arada ise başarıya yatkın olursunuz.
4- Yapamayacağınız şeyler, yapabileceklerinizi engellemesin
Bazı şeyler kontrolümüzde değildir. Enerjinizi,  değiştirebileceğiniz nokta-lara yönlendirin. Vehbi Koç’un çalışma odasına astığı cümle aklınızda bulun-sun: “Tanrım bana değiştirebileceğim şeyleri değiştirecek cesareti, değiştire-meyeceğim şeyleri kabullenecek sabrı ve ikisini birbirinden ayıracak aklı ver!”
5- Kendinizi de şaşırtan bazı şeyler yapın
Başarmak, kendinizi ve çevrenizdekileri şaşırtacak sonuçlar almaktır. Skor tabelanızda yazan en son sonuç, sizi ve çevrenizdekileri şaşırtmıyorsa, kariyer patinajı yapıyorsunuz demektir. Neyi yapabilmiş olsaydınız, insanlar olumlu anlamda şaşırırdı? Hayatınızı birkaç  beden büyütseydiniz nasıl bir görünüm kazanırdı? Başarınızdan sıkılmaya başladıysanız, bu bir süredir ‘daha büyüğünü’ yapabilmek için sınırlarınızı zorlamayı bırakmanızdan olabilir.
6- Amerikalı gibi düşün,Türk gibi başla,İngiliz gibi bitir
Her toplumun karakteristik bir özelliği, başarı ile örtüşür. Amerikalılar, düşünme endüstrisinde iyidir. Japonlar detaylı işleri sabırla planlar. Biz Türkler, göçebelik geleneğimizle çevik bir şekilde eyleme geçeriz. Almanlar disiplinleriyle ünlüdür. İngilizler ise Hatice’ye değil, neticeye bakarlar. Bu ülkelerin tipik özelliklerinden hareketle bir başarı formülü üretirsek; Amerikalı gibi düşünün, Japon gibi planlayın, Türk gibi başlayın, Alman gibi sürdürün, İngiliz gibi bitirin.
7- Başarının bedeli iki taksitte ödenir.
Başarılı olmadan önce ödediğiniz bedeller, başarının ön ödemesidir. Başarılı olduktan sonra da başarının bedellerini ödemeye devam edersiniz. Buna kendinizi hazırlayın. Başarı yan gelip yatma yeri değildir! Büyük dağın başından duman eksik olmaz. Amerikalıların sıklıkla kullandıkları bir tabirle, “Büyük başarılar, sahte dostluklar ve gerçek düşmanlıklar kazandırır.” Başarınızın büyüklüğüyle orantılı gücünüzün de olması gerekir. Aksi durumda, başarı sizi bir menfaat merkezi haline getirip, belayı üzerinize çekmekten başka işe yaramaz. Güvenli başarı için, iki altın kural: Bir: Gergedanlarla birdirbir oynama! İki: Leoparın kuyruğunu ya hiç tutma, tuttuysan da sakın bırakma!
8- Başarısızlığınızı ilk gören, Başarınızı ilk unutan siz olun!
Başarı, insanın üzerine tutulan spotları artırır. Bu da sıklıkla insanları ‘daha iyi görmek’ yerine, ‘daha iyi görünmek’ çabasına iter. Başarılı kariyerler, böyle bir tutumla birleşince kafese dönüşür. Oysa başarı ışıkla değil, başarıyla beslenir. Başarılı olmak, evde balina beslemeye benzer, balinanın canlı kalması için her gün onlarca küçük balık yakalamak zorunda kalırsınız! Başarın getirdiği egoyu yönetmek için, başarınızı ilk unutan siz olun. Sonuç alın, sevinin, unutun. Tekrar üniformanızı giyip en başa dönün.
9- Umutlarınızı yüksek  sabit giderlerinizi düşük tutun!
Türkiye gibi, ekonomik ve siyasi zemini kaygan ülkelerde başarılı olmak isteyenlerin, daima aklında tutması gereken kural, umutların yüksek; sabit giderlerin ise düşük tutulması gerektiğidir. Umutları düşük, sabit giderleri yüksek tutmak ise krizde ilk batacaklar listesine aday olmaktır.
10- Suyun hareketini doğru okuyun
Başarı, öngörüye çok bağlıdır. İlk kişisel bilgisayarı üretmeye kalkan Steve Jobs da, ilk otomobil fabrikası kurmaya kalkan Henry Ford da, banka kredisi almaya kalktıklarında reddedilmişti. Eski bir bilge, bir gölü uzun uzun izlemiş. İlkbahar yağışlarıyla sularının yükseldiğini, yaz sıcağıyla suların buharlaşıp gölün bataklığa dönüştüğünü  görüp şöyle demiş, “Sular yükselince balıklar karıncaları yiyor, sular çekilince karıncalar balıkları!” Sert başarı savaşlarına, tarihi açısından bakarsanız, balık ya da karınca olmanızın son tahlilde önemi yok, kimin kimi yiyeceğini ‘suyun hareketi’ belirliyor. Kompetanı olduğunuz işte, konjonktür de uygunsa patlamalı ilerlemeler yaşanıyor. Not: Bunu yıllar önce bir makalemde yazdım. İnternette o kadar yayıldı ki, ano-nim sanılıyor. Lütfen kaynak göstermedi-ğim için eleştirmeye kalkmayın!


23 Kasım 2016 Çarşamba

İşinizi iyi yapmanız maaşınızın karşılığı değil karakterinizin yansımasıdır



               


    İşinizi iyi yapmanız maaşınızın karşılığı değil, karakterinizin yansımasıdır.

 Patronunuz, işinizi iyi yapmanızı görmesede işinizi iyi yapın.
 Başkaları görüp sizi "övmese" de işinizi iyi yapın.
 İşini iyi yapmanın en büyük ödülü, işini iyi yapanlardan olduğunu bilmektir.

İşinizi iyi yapmakla kalmayın, önce çevrenizde, sonra ilinizde, en sonunda tüm Türkiye’de "o işi en iyi yapan" olmayı aklınıza koyun. 

Başarılı olmak istiyorsan, yarının işini bugünden daha iyi yapmalısın.


14 Kasım 2016 Pazartesi

Girişimcilerin Okuması Gereken 32 Cümle




Girişimciler , girişimci olmanın da doğası gereği olsa gerek belirsizliklerle dolu ve meydan okumaya elverişli bir yapıya sahiptirler. Bu kariyer yolunu seçmek bana hep mantıksız gelmiştir (hatta girişimcileri çok sevdiğim halde. Zaten bu yazıyı o yüzden yazıyorum.) Çünkü bu kariyer yolunda başarı oldukça kasvetlidir. Yani demek istediğim şey bu yolun sıkıntılı olduğudur.

Bu yolu ,  roller coaster'a  benzetebiliriz (lunaparklardaki inişlı-çıkışlı ve aksiyon dolu trenler). Bu kadar muzzam iniş ve çıkışlarla dolu girişimcilerin yolunda aşağıda bazı sözler var ki girişimcileri gerçekten motive edebiliyor ve onları başarı için azmettirebiliyor.

İşte o muhteşem alıntılar : 


1. “Geleceği öngörmenin en iyi yanı onu oluşturmaktır.”

- Peter Drucker


2. “Kazananlar , asla pes etmezler ; pes edenler , asla kazanamazlar..”
- Vince Lombardi

3. “Zamanınız sınırlı. O halde başkasının hayatını yaşamaya çalışmayın. Başkalarının ne düşündüğü ile yaşamayın. Başkalarının düşüncelerinin iç sesinizi bastırmasına izin vermeyin. Hepsinden de önemlisi , sezgilerinizi ve kalbinizi takip edecek cesaretiniz olsun. Onlar bir şekilde doğru olarak ne olacağınızı iyi biliyor. Geriye kalan her şey ikinci plandadır.”
- Steve Jobs


4. “En büyük motivasyonum mu? Sürekli kendimle yarışmaya devam ettim. Kendimi , 
uzun bir eğitimi ve yeni bir şey öğrenmeden bir günüm dahi geçmeyecek olan bir üniversitedeymiş gibi düşünürüm.”
- Richard Branson

5. “Her defasında ne olmayı düşünürseniz , ilk siz duyarsınız. Bu , siz ve diğerlerine , düşündüğüz şeyin mümkün olduğuyla ilgili yolladığınız mesajdır. Kendinize sınır koymayın.”

- Oprah Winfrey

6. “Başarıyı kutlamak kötü değildir ama daha önemlisi hatalarınızdan ders çıkarmanızdır.”
- Bill Gates


7. “Bir itibar oluşturmak 20 yılınızı onu yıkmak ise sadece 5 dakikanızı alır. Eğer böyle düşünürseniz yaptığınız her şeyi farklı yaparsınız.”
- Warren Buffett


8. “İnsanların yaptığı büyük bir hata ise kendilerini sürekli ilgilerini aramaya zorlamasıdır. İlgileriniz siz seçmezsiniz , onlar sizi seçer.”
- Jeff Bezos

9. “Başarısız olmadım. Sadece işe yaramayan 10,000 tane yol buldum.”
- Thomas Edison


10. “Mantık sizi A'dan B'ye , hayal gücü ise her yere götürür.”
- Albert Einstein

11. “Nasılsa öyle ya da böyle düşüneceksiniz , büyük düşünün.”
- Donald Trump


12. “Başarı , şevkinizi yitirmeden başarısızlıktan başarızlığa koşmaktır.”
- Winston Churchill

13. ”Dahilik 1% ilham ve 99% terdir.”
- Thomas Edison


14. “Bundan 20 yıl sonra yapmadığınız şeylerden daha çok yaptığınız şeylerden pişman olacaksınız. O zaman güvenli limanlara yelken açın. Rüzgarı yelkenlerinizin arkasına alın. Keşfedin. Hayal edin. Keşfedin.”
- Mark Twain

15. “Başarmanın bedeli , sıkı çalışmaktır. Kazanalım ya da kaybedelim işimizdeki kararlılığımız , kendimizi göreve adamamız için en iyi yoldur.”
- Vince Lombardi


16. “Eğer harika şeyler yapamıyorsanız, harika olma yolunda küçük şeyler yapın.”
- Napoleon Hill

17. “Başarının anahtarını bilmiyorum ama başarısızlığın anahtarı , herkesi memnun etmeye çalışmaktır.”
- Bill Cosby


18. “Başarmak , neye sahip olduğun değildir , senin kim olduğundur.”
- Bo Bennet

19. “Girişimcilik , başkalarının yapmadığı şeyleri yaparak birkaç yıl yaşamaktır. Sonrasında ise zaten başkalarının yaşayamadığı şekilde hayatınızın geri kalanınızı yaşarsınız. ”
- Warren G. Tracy’nin öğrencisi


20. “Risk almadan başarmak , kazanılmayan bir zafere sevinmek gibidir.”
- Corneille

21. “Emellerinizi küçümseyen insanlardan uzak durun. Ruhu küçük insanlar , başkalarını da daraltmak , küçültmek isterler.”
- Mark Twain


22. “Başarının tek yolu vardır. Hayatınızı istediğiniz şekilde yaşamak.”
- Christopher Morley

23. “Zihniniz her ne düşünür ve inanırsa onu yapabilirsiniz.”
- Napoleon Hill


24. “Başarı , mutluluğun anahtarı değildir. Mutluluk , başarıya ulaşmanın bir anahtarıdır. Eğer yaptığın işi seviyorsan , başarılı olacaksındır.”
- Albert Schweitzer

25. “Başlamadığın bir şeyi bitiremezsin."
- Johann Wolfgang von Goethe


26. “Hayal etmeyi bıraktığınızda yaşamayı da bırakmış olursunuz.”
- Malcolm Forbes

27. “Resmi eğitim sizi ancak yaşatmaya yeter; kendinizi eğitmek ise sizi zengin yapar.”
- Jim Rohn


28. “Yapabileceğiniz en değerli şey hatalardır. Mükemmel olmadan önce hiçbir şey öğrenmezsiniz.”
- Adam Osborne

29. “Lider , yolu bilen , o yolda yürüyen ve o yolu gösteren kişidir.”
- John C. Maxwell


30. “Liderliğin görevi daha fazla lider yetiştirmektir daha fazla takipçi değil.”
- Ralph Nader

31. “Sevdiğiniz işi seçin ve hayatınız boyunca bir kere bile çalışmayın.”
- Confucius


32. “En memnuniyetsiz müşterileriniz , öğrenmenizdeki en mükemmel kaynaklardır.”
- Bill Gates


Son Sözlerim : 


Şahsen , yukarıdaki sözlerin neredeyse tamamından etkilendim. Bazılarını okuduktan sonra ise olaylara bakış açım biraz da olsa değişti. Umarım , bu kelimelerdeki gücü siz de hissedersiniz ve hayallerinize ulaşmanıza bir adım daha yaklaşırsınız. 

Eğer sizin de motive edici ve hayata yön verici sözleriniz var ise alttaki yorum kısmından paylaşmaktan çekinmeyin.
kaynak:http://www.alpmusti.com/2015/02/girisimcilerin-her-gun-okumasi-gereken-32-alinti.html

2 Kasım 2016 Çarşamba

Gülümsemesini Bilmeyen Dükkan Açmasın

  Gülümsemesini Bilmeyen Dükkan Açmasın


Gülümsemesini Bilmeyen Dükkan Açmasın
Merhabalar,Bir Çin atasözü der ki: Gülmesini bilmeyen, dükkan açmasın.”

Herkes, komşu olan biri balcı ile, diğeri turşucu olan iki dükkan sahibinin hikayesini hatırlar.
Balcı da çeşit çeşit ballar var ama müşterisi yok. Turşucu ise basit bir turşu satar ama müşteriye zor yetişir.
Balcı bu işe şaşar ve bilge bir adama gider, durumunu anlatır. Adam gerçekten bilgedir ve der ki: Sen dükkanında bal satıyorsun ama yüzün sirke satıyor. Komşun ise  turşu satıyor ama bak yüzü bal satıyor.